să vă fie inima. Vă propun un ciclu de discuții, intitulate
DE CE?
Iată mai jos o primă parte a întrbării DE CE SĂ AȘTEPȚI? Zilnic vor apare și alte răspunsuri.














Stim ca in Romania sunt 28 de milioane de telefoane mobile utilizate. Ceea ce nu stim este daca sunt sa nu telefoanele mobile nocive. Un studiu inceput in 1999 la care au participat 14 tari si care a costat multe milioane de dolari scoate la lumina concluziile. Oare acestea ne vor schimba comportamentul si vor pune in pericol industria telecom, care produce 4 triliarde de dolari lunar?
|
|
Studiul a fost condus de englezi prin intermediul organizatiilor Powerwatch si EM Radiation Research Trust EMR Policy Institute si de americanii de la ElectromagneticHealth.org si The Peoples Initiative Foundation. La crearea raportului Cellphones and Brain Tumors, 15 Reasons for Concern au participat experti din 14 tari de la cele mai mari institute.
In loc de preambul
Daca veti citi cu atentie manualele telefoanelor mobile, veti gasi cateva informatii interesante. Una ar fi recomandarea de a tine telefonul mobil la o distanta de minim 1.5 cm de corp.
Iata ce scrie in manualul Iphone: ““Tested for use at the ear and for body worn operation (with iPhone positioned 15 mm (5/8 inch) from the body).” Acest lucru inseamna ca daca tineti telefonul la ureche sau in buzunarul pantalonilor, se incalca aceasta limita si apare riscul expunerii la radiatii.
In manualul telefonului Nokia 1100 este scris foarte clar: “This product meets RF exposure guidelines…when positioned at least 1.5 cm (~1/4 inch) away from the body…and should position the product at least 1.5 cm away from your body.”
Iata si recomandarea maualului Blackberry 8300: “When using any data feature of the BlackBerry device, with or without a USB cable, keep the device at least 0.98 inches (25 mm) from your body”.
Cele 3 mari concluzii ale studiului sunt urmatoarele:
1. Exista in mod cert o legatura intre utilizarea telefoanelor mobile si aparitia tumorilor cerebrale.
2. Studiile de pana acum subestimeaza riscul la care sunt expusi utilizatorii telefoanelor mobile.
3. Copiii sunt mai expusi ca adultii, riscul fiind mult mai mare. Cu cat utilizarea este mai timpurie, cu atat mai mult creste riscul.
Iata care este corelatia intre timpul de utilizare al telefonului si riscul aparitiei cancerului, conform studiului.
1. La fiecare 100 de ore de utilizare a telefonului mobil, riscul de cancer creste cu 5%.
2. Fiecare an de utilizare a telefonului mobil creste riscul cu 8%.
3. Dupa 10 ani de utilizare, creste riscul cu 280%.
4. In cazul celor care au utilizat telefonulmobil de foarte tineri, riscul creste cu 420%. Cu cat utilizarea este mai timpurie, cu atat mai mult creste riscul.
Expertii sugereaza ca cel mai mare risc este utilizarea telefonului pentru o perioada mai mare de 10 ani pe aceeasi parte a capului. Radiatiile emise de telefoanele celulare produc modificari ale ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer.
Iata 8 pasi pentru reducerea expunerii la radiatia emisa de telefonul mobil: