miercuri, 18 februarie 2009

Să citiți ... BINE :)

Precum vedeți, a venit primăvara ... pe blogul meu . :)
ȘI din cand în cand, mai vin și eu pe acest blog pentru a-mi spune oful sau bucuriile și ... poate cineva le mai și citește. 
Azi am avut o zi prea plina, dar am început-o cu un șoc. Eram în fața unor tineri de clasa a 8 a și am rămas uimit de statistica clasei: pagini citite în afara programei școlare în ultima săptămână - 0; ore petrecute la TV pe săptămână - minim 20; ore petrecute ieri la TV/internet - minim 3 ore, maxim 10 ore. ... și aș putea continua. Am rămas uimit de modul în care se dezvoltă spre bine societatea și cât de bine avansăm pe treptele cunoașterii. Mă întreb unde vor ajunge ignoranții de azi și tembelizorii de mâine. 
În fine concluzia a fost că tot ce mai citesc tinerii de azi ar cam fi subtitrarea filmului (ce bine stăm la acest capitol față de francezi sau italieni :)) și ceea ce scrie pe mes. Ținând cont că ceea ce citesc tinerii se găsește în mare măsură pe net și că ceea ce se numește internet câștigă teren tot mai întins în era comunicațiilor, m-am gândit să scriu câteva sfaturi pentru a vă proteja (pentru că pe lângă distracție și comunicare, internetul mai lansează și multe pericole).  Exista milioane de site-uri pornografice care apar zilnic, exista violenta prezentata explicit prin diverse mijloace: video, text, poze, exista droguri prin magazine online specializate in asa ceva, exista instigare anti-rasiala, exista portaluri de intalniri si chat care pot face din copil un pierde-timp sau si mai grav: sa-l atraga in curse. (si nu au fost putine cazuri de rapiri)

V-am speriat? Poate intr-o anumita masură, desi nu era asta scopul principal. Internetul a devenit parte integranta din viata noastra si e mult mai greu sa-l smulgi, mai ales ca are si multe avantaje, ci e mai simplu sa-l tii sub control.

Ei bine, daca vrei sa fii mai sigur(a) ca un copil lasat acasa nu va intra in nici una din situatiile prezentate in prima fraza, exista programe care sa limiteze accesul la astfel de site-uri. Unul recomandat de mine și care este și gratuit se numește  K9 Web Protection

și poate fi descarcat de aici . Recomand acest program părinților, copiilor și tinerilor ca o măsură de protecție. Dacă nu vă descurcați cu descărcarea și cu setările, contactați-mă.

Ce voi mai face eu pentru copilul meu atunci când va începe să folosească internetul? 

Voi vorbi cu el despre internet, înșirându-i avantajele și dezavantajele, pericolele ce-l pasc la fiecare pas ... chiar voi face o listă cu acestea și cu el vom stabili cum folosim internetul. Îi voi explica că pe internet se poate întâlni, ca şi în viaţa de zi cu zi, cu oameni care au intenţii bune sau mai puţin bune, făcându-l să înţeleagă, că nu tot ce zboară se mănâncă, şi nu tot ce scriu alţii în forum, chat sau chiar în e-mail este adevărat. Dacă face cunoştinţă cu cineva prin intermediul internetului, nu ştie niciodată sigur cine este la celălalt capăt al liniei. Îl voi învășa să nu spună nimănui nici-o parolă (în afara părinților, binențeles :)), să nu stabilească întâlniri cu persoane care le cunoaşte doar de pe internet, să ocolească acele persoane care folosesc cuvinte urâte, expresii jignitoare, care vor cu orice preţ să-i afle datele personale, numărul de telefon sau fotografii, să ocolească acele site-uri unde întâlneşte agresivitate, scrisorile pe care le primeşte de la persoane necunosute ( de ex. programe, jocuri) să nu le deschidă, deoarece acestea pot provoca computerului pagube însemnate.

Și încă nu am făcut tot pentru siguranța copilului meu. Dar despre alte metode de protecție vom vorbi într-o ediție viitoare. Până atunci navigare ușoară și nu uitați să scieți în fiecare zi mai mult decât PAROLE și să citiți mai mult decât o faceți pe mes. Domnul să vă binecuvânte.

Laurentiu

PS: Metoda cea mai eficientă de securitate pe internet e Domnul și îi mulțumesc că vrea să-mi asigure programul de securitate cel mai sigur: Protecția Duhului Sfânt. Lasă-te acoperit de acest program și vei avea licență gratuită nelimitată.

3 comentarii:

Anonim spunea...

aoloo...asta era clasa mea:)):)) si eu am ramas socata:D

Anonim spunea...

f adevarat ce spune-ti dvs...numai ca unii parinti ignora astfel de sfaturi si isi lasa copilul sa fie aducat de TV sau de internet.
Am vazut un documentar unde se spunea ca cei care conduc lumea...au creat special aceste mijloace media...ca sa tina ocupat copii, tineretul...dar si adultii...ca astfel inteligenta lor sa scada...si sa isi puna ei planurile in aplicara fara a putea fi observati...fiindca oamenii sunt preocupati de tv si de internet si se hranesc cu niste informatii care le limiteaza gandirea.

Laurentiu Matei spunea...

E foarte adevarat ce spui, Cosmine. Dar cati mai avem ochii deschisi pt a vedea pericolele???